miercuri, 28 mai 2008

"Fetita araba" a presedintelui francez


Autor Anca Negoita

Pentru ca a pozat intr-o rochie Dior si botine cu toc inalt, stralucitoarea ministra de justitie a Frantei, Rachida Dati, a avut parte de revolta judecatorilor si avocatilor francezi care o acuza ca ar distruge reputatia sistemului judiciar al tarii. Dati, 42 de ani, s-a aparat vehement impotriva comentariilor generate de pozele asa-zis frivole din publicatia franceza Paris Match. Cu toate acestea, 37 de avocati au semnat o plangere in semn de protest impotriva deciziei sale de a inchide 300 de tribunale din toata Franta si au comentat indelung imaginea "nedemna" a Rachidei Dati.



Ministra de justitie, care e protejata presedintelui Sarkozy si emblema diversitatii rasiale a cabinetului acestuia, a atras furia breslei odata cu restructurarile pe care le-a demarat in sistemul judiciar in toamna anului trecut. Sindicatele judecatorilor, angajatii curtilor
de apel si avocatii au inceput si ei sa organizeze mitinguri si greve pentru a opri reformele.

Pentru multi oameni ai legii, decizia Rachidei Dati de a-si promova imaginea in Paris Match a fost vazuta ca provocarea unei femei care isi acorda prea mult credit pentru postul in care a ajuns. "Contrastul dintre rochiile ei de designer, hotelurile de 5 stele in care se cazeaza, bijuteriile costisitoare pe care le poarta si realitatea dificila a personalului care lucreaza in justitie este mult prea evident", spune Bruno Thouzellier, presedintele sindicatului judecatorilor din Franta. De asemenea, acestia sunt nemultumiti ca Dati "isi cultiva o imagine sexi care intra in conflict cu functia sa solemna. Oamenii sunt deja mult prea interesati de latura personala a Rachidei Dati". In mod ironic, si Elisabeth Guigou, o fosta protejata a presedintelui Mitterrand, suferea in anii '90 de aceleasi apelative - ministra "Barbie Doll".



Pe Rachida Dati nu o afecteaza imaginea glossy pe care si-a construit-o. Intrebata despre preferintele pe care le are pentru Prada, Chanel sau Dior, a spus "de cand eram copil, mi-a placut sa fiu bine imbracata. E o forma de respect pentru ceilalti", a declarat ministra de justitie pentru Paris Match. Fiica a doi imigranti saraci (tatal zidar si mama menajera) din Algeria si Maroc, Dati sustine ca si-a castigat dreptul de a purta si de a se bucura de haine scumpe cu semnaturi faimoase. Iar viziunea ei pare sa se potriveasca perfect cu cea a presedintelui care ii este mentor - "nu este nimic in neregula cu a afisa roadele unui castig binemeritat".

In acelasi interviu, Dati a declarat ca adora petrecerile si ca nu isi neglijeaza catusi de putin partea romantica a vietii personale. Presedintele i-a aparat reputatia in nenumarate situatii. Sarkozy si-a declarat admiratia pentru felul in care Dati infrunta un sistem judiciar traditional, "pe toti acei barbati cu parul gri si mentalitati la fel de cenusii", dupa cum spunea intr-un reportaj televizat cu numai doua luni in urma. In acelasi timp, presedintele francez contribuie, poate fara sa constientizeze, la imaginea scandaloasa a ministrei numind-o "ma beurette" ("mica mea fetita araba").



Publicatia britanica Times scria la sfarsitul anului trecut ca "in nicio cafenea pariziana nu se aud mai multe soapte si nu se zaresc mai multe priviri acuzatoare decat intr-o cafenea in care intra Rachida Dati. "Curcubeul Guvernamental" isi face mereu aparitia intr-o maniera chiar mai stralucitoare decat o vedeta de cinema". Dati recunoaste ca i se pare normal ca unii oameni sa fie suspiciosi, dar se incrunta atunci cand presa o numeste "Sarko Babe" si o include in lista "fetelor lui Sarkozy" din care fac parte Christine Lagarde, ministrul de finante, Christine Albanel, ministrul de cultura, Rama Yade, de la ministerul care se ocupa de drepturile omului, si Nathalie Kosciusko-Morizet, din Ministerul Mediului.

Dati este un subiect fascinant pentru presa. Iar parerile sunt impartite. Cu cinci biografii in curs de tiparire, Rachida Dati are parte si de cronici pozitive, cum este cea din publicatia Voici: "Rachida Dati fascineaza cu vitalitatea sa, curajul sau, generoasa capacitate de a fermeca si feminitatea care nu se estompeaza in fata puternicei sale functii. Are, cu siguranta, un viitor frumos in fata".

Si daca ar vedea-o lumea asa, ce parerea ar avea atunci?

Niciun comentariu: